Het voordeel van uw belastingaangifte

Jaren geleden was de kruidenier in het dorp waar we woonden, ieder jaar in januari, één dag gesloten wegens inventarisatie. Op die ene dag werd de hele voorraad geteld en alle lijsten werden weer bijgewerkt. Even de theorie vergelijken met de praktijk. Inmiddels is de kruidenier vervangen door een supermarkt en de handgeschreven voorraadlijsten door geavanceerde computersystemen.

Maar eens per jaar een inventarisatie maken van onze persoonlijke financiën is nog steeds de moeite waard. En wat is dan een beter moment dan de belastingaangifte? Want daarvoor moeten we toch al alle nodige gegevens verzamelen. Ga maar na: het jaaroverzicht van de bank is binnen, de winst van de onderneming is bekend, de jaaropgave van de werkgever is er en ook van de meeste beleggingen zijn de rendementen in kaart gebracht. Daarnaast hebben we de cijfers van de hypotheek en de WOZ-waarde van ons huis. Onze vrienden van de fiscus willen namelijk alles weten. En dat is mooi, want daardoor weten we zelf ook alles. Een ideaal moment dus om eens goed te kijken hoe we er voor staan.

Het is een mooie aanleiding om samen met onze vertrouwde financiële planner eens een paar goeie vragen te stellen. Even de theorie vergelijken met de praktijk. Liggen de rendementen van het vermogen op schema? Sparen we zoals de bedoeling was? Is er afgelopen jaar iets gebeurd waardoor ons testament herzien moet worden? Gaat de pensioenopbouw nog steeds zoals de bedoeling is? Zijn er verzekeringen die we nu echt moeten aanpassen? Is het financieel plan nog actueel? Of is het moment gekomen om het plan bij te stellen? Zijn de korte en lange termijn doelen nog hetzelfde? Hebben misschien we nieuwe wensen en dromen?

Maar liefst 500.000 mensen kregen afgelopen periode voor het eerst een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting in de brievenbus. Voor al deze mensen staat vast dat zij begin volgend jaar een belastingaangifte zullen moeten indienen. Naast de miljoenen mensen die dat al jaren achtereen doen. Als het dan toch moet gebeuren, gebruik die belastingaangifte dan ook gelijk voor een inventarisatie van de financiële stand van zaken. Dan komt er toch nog iets moois uit voort, namelijk financieel inzicht. En inzicht in onze persoonlijke financiën zal ons rust geven; we weten hoe we er voor staan en we weten waar we heen willen. Sta eens stil bij de mooie kansen die de belastingaangifte biedt. We zouden de fiscus er bijna dankbaar voor zijn.