Het Worst-Case-Scenario

De eerste maanden van het jaar zijn voor velen van ons de periode om vakantieplannen te maken. Niet voor niets wordt de Vakantiebeurs ieder jaar in januari gehouden. Nadenken over vakantie is leuk. Nadenken over een wereldreis is misschien wel nóg leuker. Of je bruiloft. Of die mooie nieuwe auto. Soms is het plannen maken nog leuker dan de gebeurtenis zelf.

Helaas zijn sommige plannen een stuk minder leuk om te maken. De dood, ons eigen overlijden, is niet iets waar we graag over nadenken. Een onverwachte, vroege dood is het worst-case-scenario. Daarom praten we bijvoorbeeld niet graag over onze eigen uitvaart. Maar weinig kerngezonde mensen hebben de wensen voor hun eigen uitvaart uitgebreid overdacht en opgeschreven. En toch zal iedereen toegeven dat het voor de nabestaanden een stuk prettiger is als alle wensen duidelijk op papier staan.

Of wat te denken van ons eigen testament? Of van de huwelijkse voorwaarden? Of van het samenlevingscontract? Ergens weten we wel dat het geregeld zou moeten worden. Maar omdat het hoort bij een onaangename gebeurtenis, ons eigen overlijden, willen we er liever niet aan denken. En ach, er zijn inderdaad diverse standaardsituaties waarbij een testament weinig toevoegt. En ach, dat zal bij ons ook vast wel zo zijn. We zijn goed in het bedenken van redenen waarom we geen aandacht hoeven te besteden aan het worst-case-scenario.

Vroeger, toen we ons hele werkzame leven bij één bedrijf werkten, ons hele privéleven met één vrouw getrouwd waren, we al onze kinderen met dezelfde partner kregen en ons hele leven in ons eerste koophuis woonden. Ja, vroeger was alles een stuk makkelijker. Maar in een tijd van wisselende werksituaties, nieuwe samenlevingsvormen, samengestelde gezinnen en vele verhuizingen is het meer dan ooit heel belangrijk om onze worst-case-scenario’s goed in kaart te brengen. En ook voortdurend aan te passen.

Is ons testament nog actueel? Dat wil zeggen: is ons testament nog écht onze laatste wil? Of was het wat we enige tijd geleden nog wel wilden, maar intussen eigenlijk niet meer willen? Zijn onze pensioencontracten nog actueel? Zijn de juiste nabestaanden vermeld op onze overlijdensrisicoverzekering? Sommige ogenschijnlijk onbeduidende details kunnen grote gevolgen hebben.

Plannen maken over gebeurtenissen waarvan je hoopt dat ze zich nooit zullen voordoen is inderdaad geen vrolijke bezigheid. Maar ons nu even vastbijten in een zure appel kan later heel veel financiële gezondheid opleveren. Dus, lang leve het worst-case-scenario!